L’habitatge seguirà pujant en els propers anys, o no

120_mrei

El preu de l’habitatge va arribar a caure, en números rodons, un 50% sobre màxims i ha iniciat la seva recuperació des del 2014 gràcies al nou reequilibri d’oferta i demanda o per la inexistència d’altres actius atractius.

Segons Ignacio de la Torre, del grup Arcano, hi ha diversos motius per pensar que els preus seguiran pujant en els propers anys:

1.- Baixa oferta d’obra nova: La producció d’habitatge és un 15% del que va arribar a ser i el seu preu actualment no està sobrevalorat.

2.- Concordança amb la renda de les famílies: comprar habitatge ara suposa 6,8 anys de renda familiar, per sota de la mitjana històrica, mentre aquesta dada va arribar fins a 9 anys de renda.

3.- Més demanda: la banca ofereix més liquiditat i les vendes de cases o pisos augmenten a per sobre del 10%.

4.- A més compravendes, més impostos i més ocupació: pel que, entén Ignacio de la Torre, és un bon moment per comprar.

I també hi ha motius per l’estancament

La recuperació és constatable, però Bankinter considera que hi ha motius per pensar que les pujades podrien frenar-se l’any que ve:

1.- L’esforç financer per comprar habitatge: La renda familiar destinada a la compra és la més baixa coneguda a Espanya però encara superior a la mitjana europea que opta molt més pel lloguer.

2.- Pisos ganga: El Sareb disposa encara de 105.000 immobles, gairebé la meitat d’ells habitatges, que s’aniran comercialitzant en els propers temps a preus baixos.

vist a @idealista

foto: c7arquitectes

Articles relacionats: